Jeste li već čuli da…

 

… je muzikalnost ili, kako mi to obično kažemo, „sluh“, genetički uslovljen, pa samim tim i nasledan?

Još 2008. godine je sprovedeno istraživanje među 234 člana nekoliko generacija 15 finskih porodica u odnosu na određene muzičke sposobnosti kao što su ritam i tonalitet. Pokazalo se da postoje određeni regioni na hromozomima koji su jasno povezani sa muzikalnošću. Takođe, uočena je još jedna interesantna povezanost ovih delova hromozoma sa genima koji uslovljavaju disleksiju (poremećaj u učenju čitanja, vizuelne obrade, fonološkog kodiranja i razumevanja jezika) na osnovu čega je zasnovana pretpostavka evolucione povezanosti razvoja govora i muzikalnosti.

I ranije je uočeno da postoji jasna naslednost muzikalnosti kao posebne osobine ličnosti, što se jasno uoačava na porodičnim stablima poznatih kompozitora, tj. njihovih porodica. Najčešće su kao primer navođena porodična stabla Baha, Mocarta i Štrausa.

Ipak, ceo ovaj članak je inspirisan muzikalnošću našeg savremenika, grčkog kompozitora i muzičara, čije je ime Evangelos Odysseas Papathanassiou, a nama je poznatiji kao Vangelis. Od najranijeg detinjstva, Vangelis je pokazivao izuzetne muzičke sposobnosti. Počeo je da komponuje sa 4 godine i, veoma interesantno, odbijao je bilo kakvo formalno muzičko obrazovanje, tako da nije naučio note. Ipak, to mu nije smetalo da stvori izuzetna dela: muziku za filmove „Blade Runner“, „Vatrene kočije“ (Oskar za najbolju muziku), „Osvajanje raja“, muziku za dokumentarne filmove uključujući i film o živom svetu „Apokalipsa životinja“, orkestralno delo „Mythodea“ koje je NASA koristila kao temu za misiju „Mars Odyssey“, brojne albume na kojima je sarađivao sa poznatim muzičarima i glumcima, muziku za zatvaranje  Olimpijskih igara 2000.godine u Sidneju, itd…

U Vangelisovoj muzici je uvek prisutan zvuk Grčke, kao i pravoslavne muzike. 1986. godine, u saradnji sa grčkom glumicom Irenom Papas, snimio je album „Rapsodies“, na kom su predstavljene tradicionalne grčke pravoslavne pesme. „O! Gliki Mou Ear“, jedna od numera sa albuma, je himna koja govori o tuzi i bolu Bogorodice pošto je videla mrtvog Hrista. Nju biram obzirom da je juče bio Veliki Petak, dan koji se u hrišćanstvu obeležava kao dan kada je Hrist umro, a sutra je Uskrs, dan koji hrišćani slave kao dan uskrsnuća Isusa Hrista.

SREĆNI PRAZNICI!


One response to “Jeste li već čuli da…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: